Pozdravljamo dogovor postignut među članovima Predsjedništva BiH!

Pokret SPD podržava i pozdravlja dogovor postignut među članovima Predsjedništva BiH kojim je raskinut začarani krug koji je zaustavio formiranje državne i federalne izvršne vlasti BiH i reformske procese približavanja EU i NATO savezu. Nametnuta alternativa između formiraja vlasti ili približavanje NATO-u je bila lažna i pogrešna jer Bosni i Hercegovini trebaju i jedno i drugo.

Građani ove zemlje, oba entiteta, su odahnuli jer se jednogodišnja agonija blokade države okončala.

Kritike i napadi na dogovor i na članove Predsjedništva koji su ga postigli su neopravdane i zlonamjerne. One dolaze od onih koji su naučili misliti samo u suprotnostima koje se isključuju. Za njih je politika bojno polje na kome moraju biti pobjednici i poraženi. Tako i na ovaj dogovor gledaju iz tih pozicija, kao na akt pobjede ili poraza. Njih ne zanima ono što su građani dobili time, što se političke tenzije smiruju i što se stvara nova povoljnija politička klima. Ta klima bi mogla dovesti do unutarnje integracije društva i ublažavanja postojećih političkih suprotnosti što je našoj zemlji podjednako  važno kao i približavanje međunarodnim asocijacijama.

Naravo, nitko nije naivan vjerovati da i dalje neće biti opstrukcija države, raznih vrsta blokada, ali će postojati vlast koja je odgovorna. Naša opozicija bi izgleda najviše uživala u tome da se stanje blokade nastavilo, da se sve raspalo, samo da bi ona imala povoda za  napade. To što smo u međuvremenu izgubili stotine miliona eura iz fondova koje smo mogli dobiti, to što su investicije zaustavljene, to što omladina u takvoj situaciji napušta zemlju, to njima ništa ne znači. To je logika „neka komšiji crkne krava“. Sa svih strana napadnut je dokument koji nitko nije ni vidio, ili su oni koji ga napadaju vidovnjaci. Može on biti bilo kakav, NAP ili nešto potpuno suprotno od njega,  (i jedno i drugo priželjkuju napadači), bitno je da taj dokument NATO prihvaća kao dovoljan, da je s njima usaglašen i da je država odblokirana. To je jedan od rijetkih poteza koji je dobio jednodušnu podršku onog dijela međunarodne zajednice koja je involvirana u naše unutarnje procese. – Ta se prilika ne propušta.

Bez komentara

Postavi komentar